Kezeléseink színvonalát tükrözi, hogy munkánk minőségét egyetemi és klinikai gyakorlattal rendelkező szakorvosaink biztosítják. A beavatkozásokat fájdalommentesen végezzük. Fontosnak tartjuk, hogy a megfelelő szakmai munka és odafigyelés, oldja betegeink félelmét, szorongását. Pácienseink a szükséges beavatkozásokról megfelelő tájékoztatásban részesülnek, mely alapján a számukra legkedvezőbb megoldást választhatják. A rendelőben található modern eszköztár, új berendezések, és az orvosok naprakész felkészültsége biztosítja, hogy az ellátás a legmagasabb színvonalon valósulhasson meg.

Kérjük válassza ki melyik kezelésünkről szeretne többet megtudni.

Ha bármivel kapcsolatban kérdése merülne fel, szívesen nyújtunk tájékoztatást személyesen, telefonon vagy akár e-mailben is.

Fogfehérítés

A fogfehérítésnek két fajtája van: az éjszakai, más néven otthoni fogfehérítés és a rendelői fogfehérítés. Mindkettő előtt fogorvosi vizsgálatot végzünk, melynek során megtudjuk szabad-e fehéríteni a fogakat. Fehérítés előtt szükséges még a fogkő eltávolítása és a fogak polírozása. A fehérítés során a fogak szövetei nem sérülnek, nem roncsolódnak.

Rendelői fogfehérítés

A rendelői, más néven professzionális fogfehérítés, a leghatékonyabb módszer. Így akár egy óra alatt több színárnyalatot is fehéredhetnek a fogak. Ebben az esetben orvosi felügyelet alatt, egy koncentrált gél segítségével történik a fogak fehérítése. Lehetséges egyes (gyökérkezelt) fogak, vagy fogak részeinek fehérítése is. A kezelés után a fogak rendszerint hőérzékenyekké válnak , ami minden esetben elmúlik pár hét alatt. Túlzott érzékenység esetén, egy speciális géllel lehet csökkenteni a panaszokat.

Otthoni/éjszakai fogfehérítés

Az otthoni/éjszakai fehérítés egy speciális, erre a célra készített 2mm vastag átlátszó fólia segítségével történik. Ennek elkészítése egy lenyomat alapján történik, emiatt kétszer kell felkeresni a rendelőt. A sínbe gélt lehet fecskendezni, ami a fogakra felhelyezve fejti ki hatását. A procedúrát 1-2 hétig kell folytatni. Érzékenység itt is felléphet, ami szintén pár hét alatt múlik.

Tömés

A fogszuvasodás hagyományos ellátási módja a tömés. Megkülönböztetünk amalgám (fémszínű) és esztétikus töméseket. Az amalgám tömés egy mechanikailag igen erős és időtálló anyag, melyet ma már leginkább csak koronák alatti csonkfelépítésre használunk. Esztétikus töméshez leggyakrabban, a mindennapi gyakorlatban jól bevált kompozit töméseket használunk. Ezek mechanikailag is igen tartósak. A tömés ragasztás útján kötődik a foghoz és egységként viselkedik a terhelés alatt. Rendelőnkben a cél nem csupán a lyuk tömése, hanem a fog anatómiai és esztétikai helyreállítása. A színben és formában helyes tömést sem viselője sem annak környezete nem veszi észre.

Van-e a tömésen kívül más megoldás?

Létezik egy módszer, amit úgy hívnak, hogy "inlay" (betét). A koronához hasonlóan lenyomat alapján fogtechnikai laboratóriumban készül, és a rendelőben kerül beragasztásra. Nem kell hozzá több foganyagot eltávolítani, mint egy töméshez. Előnye, hogy ez tartósabb megoldást ad, bár árban nagyobb áldozatot követel.

Miből készülnek az esztétikus tömőanyagok?

Általában műgyanta-alapúak. Ezen kívül még szilikát-részecskéket, a fényrekötést elősegítő katalizátort is tartalmaznak. Az adott anyagról részletes tájékoztatást kaphat rendelőnkben.

Miért érdemes esztétikus tömést tenni a fogba?

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az esztétika. A legtöbb páciens nem szeretne szürke amalgámtömésekkel mosolyogni. A modern esztétikus tömőanyagok tartóssá-gukban és mechanikai ellenálló képességükben felveszik a versenyt az amalgámmal.

Gyökérkezelés

Másnéven endodonciai kezelés. A fogban lévő beteg, gyulladt idegek és erek eltávolítása a fog tünetmentessé tétele céljából.

Miért van szükség a gyökérkezelésre?

A fogbél különböző okok miatt gyulladhat be:

-fogszuvasodás,

-fogágybetegség,

-trauma stb.

A gyulladás, ha nem kezelik, továbbterjedhet a környező szövetekbe, roncsolva azokat. Ez tályog kialakulásához vezethet.

Miből áll a gyökérkezelés?

A célja a gyulladt szövetek teljes eltávolítása a fogból, a fog tünetmentessé tétele, illetve a gyökércsatorna tömése egy speciális tömőanyaggal. A legtöbb esetben 2-3 alkalomra is szükség van, mire befejeződik a gyökérkezelés. Első alakalommal eltávolítjuk a gyulladt fogbelet és ideiglenes töméssel ellátjuk. Második-harmadik alkalommal lehet véglegesen betömni a fogat.

Mi lesz a foggal gyökérkezelés után?

Ugyanolyan értékű fog, mint a saját ép fogak, bár a későbbi problémák elkerülése miatt célszerű a gyökérkezelt fogakat koronával ellátni a törés veszélye miatt.

A fog nem igényel extra otthoni ápolást a rendes fogtisztításon kívül. Érdemes rendszeres fogászati ellenőrzésen megjelenni!

Mi történik, ha nem gyökérkezelik a fogat?

A gyulladás tovább fennáll, és általános betegségekhez is vezethet. Bár előnyösebb minél több saját fog megtartása, a másik megoldás gyulladás esetén a foghúzás lehet.

Korona

A korona egy olyan fogpótlás, amelyet a megfelelően előkészített saját fogra készítenek, ezáltal a fogat megvédi a további károsodástól, és helyreállítja a rágófunkciót és az esztétikát. Olyan esetekben javasolt, amikor a fog koronai része nagymértékben roncsolódott, gyökérkezelt fogak esetében vagy például amikor elszíneződés miatt a fog esztétikai értékét szeretnénk növelni.

Miből készül a korona?

Sokféle anyagból lehet készíteni, de leggyakrabban fémre égetett porcelánból készül. Ez a fém általában egy szövetbarát nem-nemesfém ötvözet, mely nem tartalmaz nikkelt, de készülhet aranyötvözetből is.

Léteznek úgynevezett fémmentes koronák is, ezek egy speciális cirkónium-oxidra égetett kerámiából készülnek, és maradéktalanul helyreállítják az esztétikát és a rágófunkciót.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Minimum két alkalom szükséges. Első alkalommal történik a fog előkészítése, lenyomatvétel, a fogszín megválasztása és az ideiglenes korona elkészítése, második alkalommal pedig a kész korona beragasztása. Bizonyos esetekben szükség lehet még több kezelésre is.

Mi az a csapos korona?

Gyökérkezelt fogak esetében szükség lehet arra, hogy mielőtt a korona végleg felkerül a fogra, a maradék fogállomány védelme érdekében, a gyökértömés egy részének eltávolítása után, egy csappal megerősítsék azt. Miután a csapot beragasztották, elkészülhet a korona is, mely a csapos megerősítés következtében egy hosszútávú, stabil eredményt tud biztosítani.

Kapok-e ideiglenes koronát két kezelés között?

Természetesen a fogak előkészítése után aznap elkészül egy ideiglenes korona, amely ugyan nem olyan ellenálló a rágóerőkkel szemben, mint a végleges korona, de annak elkészüléséig mind funkcióban, mind esztétikailag megfelelő.

Mit tehetek  azért, hogy a korona hosszú ideig jó legyen?

Általában a koronák 10-15 évig tartanak. Helyes otthoni fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhető, hogy idő előtt tönkremenjenek a koronák.

A porcelán felszínén ugyanúgy képződik lepedék és fogkő, mint a saját fogak felszínén, ezért fontos odafigyelni, mert ezzel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogágybetegség.

Hidak és részleges fogpótlások

A híd egy olyan rögzített fogpótlás, amelyik a hiány melletti fogak előkészítése után azokon rögzül és egyúttal hídtag formájában pótolja a hiányzó fogakat.

Minden esetben készülhet híd?

Ha van elég maradék fog, amelyekre a híd támaszkodhat, és ezek megfelelő állapotban vannak, semmi akadálya a híd elkészítésének.

Hogyan lehet pótolni a hiányzó fogakat?

Ez attól függ, hogy mennyi és milyen elhelyezkedésű a foghiány, illetve attól, hogy a maradék fogak milyen állapotban vannak. Híd, kivehető részleges fogsor és implantátum a három lehetséges megoldás.

Mi az a részleges fogsor?

Ez egy kivehető fogpótlás, amely egy fogsorlemezen lévő műfogak segítségével pótolja a hiányzó fogakat. Készülhet műanyagból és fém-műanyag kombinációjából. Általában fém kapcsokkal rögzül a maradék fogakhoz, de léteznek ún. rejtett, nyomógombos rögzítésűek is.

Miből készülnek a hidak?

Sokféle anyagból lehet készíteni, de leggyakrabban fémre égetett porcelánból készül. Ez a fém általában egy szövetbarát nem-nemesfém ötvözet, mely nem tartalmaz nikkelt, de készülhet aranyötvözetből is.

Léteznek ún. fémmentes hidak is, ezek egy speciális cirkónium-oxidra égetett kerámiából készülnek, és maradéktalanul helyreállítják az esztétikát és a rágófunkciót, de nem készíthetők túl hosszú foghiány pótlására.

Hogyan gondozzam a hidamat?

Általában a hidak 10-15 évig tartanak. Helyes otthoni fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhető, hogy idő előtt tönkremenjenek. A porcelán felszínén ugyanúgy képződik lepedék és fogkő, mint a saját fogak felszínén, ezért fontos odafigyelni, mert ezzel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogágybetegség.

A hídtag alatt, ahol a foghiány van, speciális tisztítással -fogselyem, szájvíz- lehet maradéktalanul tisztán tartani.

Miért pótoltassam a hiányzó fogaimat?

Elsősorban azért, mert egy fog hiánya is megbontja a rágószerv egységét, és mind a hiány melletti, mind a hiánnyal szemben lévő fogak károsodhatnak. A fogak hajlamosak elvándorolni, illetve bedőlni a hiányba, ezáltal kedvezőtlen irányból éri őket a rágóerő, és ételbeéklődés is tapasztalható. Természetesen a külső megjelenés szempontjából is fontos, hogy ne legyen foghiány.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Hidak esetében minimum 2-3 alkalom, fogsor esetében ez akár több is lehet.

Hogyan ápoljam a részleges fogsoromat?

Tisztításhoz mindenképpen ki kell venni a szájból! Fogkefe segítségével folyóvíz alatt tisztíthatók. Fogkrém használata nem ajánlott mert felérdesíti a polírozott felszíneket. Bizonyos időközönként fogsortisztító tabletta használata is javasolt.

Fogsor

A fogsor az egy olyan lemezes pótlás, amely a fogakat és a sorvadás miatt csökkenő lágyrészeket együtt pótolja. Lehet részleges, vagy teljes, attól függően, hogy néhány fog, vagy mindegyik fog hiányzik. A részleges fogsor a maradék fogakhoz kapcsokkal vagy rejtett elhorgonyzással rögzül.

Miért érdemes fogsort viselni?

Az elveszett fogak pótlása mind esztétikai, mind funkcionális szempontból előnyös. Egy teljes lemezes fogsor pótolja a természetes fogakat, és egyúttal támasztékot biztosít az ajkaknak és a száj körüli izmoknak.

Mi a különbség a végleges és az azonnali fogsor között?

A végleges fogsor egy teljesen gyógyult, ép nyálkahártyával borított állcsont-gerincre készül. Foghúzás után ezért célszerű pár hetet várni. Az azonnali fogsor rögtön a foghúzások után szájba kerül. Kétségtelen előnye, hogy nem marad fog nélkül hosszabb ideig. Mivel a foghúzások után a csont és az íny formája változik, az azonnali fogsort rövid idő után alá kell bélelni.

Használjak-e fogsorragasztót?

A fogsorragasztó arra hivatott, hogy az egyébként pontosan a nyálkahártyához illeszkedő fogsort stabilizálja, és nem arra, hogy egy lötyögő fogsort helyben tartson.

Mennyi ideig kell viselnem a fogsort?

Az első pár napban mindig, kivéve, ha a fogsor feltöri a nyálkahártyát. Ebben az esetben forduljon fogorvosához!

Miből készül a fogsor?

Az alaplemez készülhet műanyagból vagy fémből. A műfogak általában műanyagból készülnek, de lehetnek porcelánból is.

Tudok enni a fogsorral?

Egy kis gyakorlás után minden probléma nélkül. Kezdje pépes illetve lágy konzisztenciájú ételekkel apró falatokban. Rágjon lassan, igyekezve mindkét oldalt használni, hogy a fogsor ne billegjen. Amikor már kellő gyakorlatot szerzett, fokozatosan visszatérhet a megszokott étkezéshez. Ez pár napig is eltarthat.

Megváltoztatja-e a fogsor a beszédet?

Bizonyos hangok kiejtése kezdetben gyakorlást igényel. Hangos felolvasás, illetve tükör előtt gyakorlás segít áthidalni ezt az időszakot.

Hogyan gondozzam a fogsoromat?

A fogsorokat körültekintően kell tisztítani, mert ha leesnek, könnyen megrepednek. Ezért javasolt mosdó felett tisztítani őket. Amennyiben nem viseli a fogsort, tegye bele egy pohár vízbe, ellenkező esetben kiszárad az anyag, és elrepedhet a fogsor. Minden étkezés után le kell tisztítani, erre megfelelő egy hagyományos fogkefe és fogkrém.

Mikor kell új fogsor?

Idővel a csontlebontódás miatt billeghet a fogsor, ezt alábéleléssel illetve új fogsor készítésével lehet orvosolni. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és helyes otthoni ápolás javasolt, így hosszú életű lesz fogsora.

Implantáció

Az implantáció egy olyan szájsebészeti beavatkozás, amely során a hiányzó fog gyökerének helyére műgyökér kerül beültetésre. Az implantátum anyaga lehet titán, vagy kerámia. Az eljárás lényege, hogy a hiányzó fogat vagy pillért pótoljuk.

Fájdalommal jár az implantációs eljárás?

Teljes érzéstelenítésben végezzük a műtétet. A beavatkozás után enyhe fájdalom és arcduzzanat fordulhat elő. Általában csak az első pár nap jár kellemetlenséggel, egy hét elteltével, a varratok eltávolítása után, pácienseink rendszerint tünetmentesek.

Hogyan tudom tisztán tartani a műgyökereket?

Az implantátumon alapvetően rögzített vagy kivehető fogpótlás található. Rögzített pótlás esetében a koronát, hidat a többi, saját foghoz hasonlóan kell tisztítani, kivehető pótlás esetében úgy mint a hagyományos fogsorokat. Az implantátum csonkokat speciális eszközökkel lehet tisztítani, melynek eszközét és módját az orvos és a páciens együtt válsztja meg a rendelőben.

Mikor készül el a fogpótlás az implantátumokra?

A legtöbb esetben az implantátum körül a csontsejteknek három hónapra van szükségük, hogy rögzítsék a műgyökeret, így lenyomatot ekkor lehet róluk venni. Egyes esetekben, mikor a csont pótlására is szükség van, ez az idő fél év. Eddig az ideig, az íny alatt rejtve maradnak a műgyökerek. Ezután az implantátumba egy ún. gyógyulási csavar kerül, aminek az íny esztétikus megformázása a szerepe. A fogpótlás elkészülésének ideje hasonló mint a fogak esetében.

Mennyi az élettartama az implantátumnak?

Természetesen ez páciensenként különböző, de alapvetően minimum 10-15 év. Számos tényező befolyásolhatja az élettartamot, pl: szájhigiéné, életkor, dohányzás, egyéb általános betegségek.

Mivel lehet kezelni?

A fogágybetegség soha nem gyógyul meg, viszont rendszeres szakszerű fogkőeltávolítással, és otthoni szájhigiénés ápolással teljesen meg lehet állítani a folyamatot és tünetmentessé tenni a gyulladást.

Mi okozza a fogágybetegséget?

Egyértelműen a lepedék. A lepedék egy baktérium-tömeg, amely a nem helyesen tisztított fogfelszínen alakul ki. Egyes baktériumok ártalmatlanok, de néhány típus okozza a fogágybetegséget. Megelőzhető helyes otthoni és rendelői tisztítással!

Fogágybetegség

Ez egy gyűjtőfogalom, mely az ínygyulladást és az ínysorvadást is magába foglalja. Jellegzetes tünetei közé tartozik a duzzanat, vérzés, fájdalom. Enyhébb esetben, ínygyulladásnál csak a fogakat körülvevő lágyrészek vannak begyulladva. Súlyosabb esetben, amikor már ínysorvadás is jelen van, a fogakat tartó csont is gyulladt, aminek hatására pusztul, és ez a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezethet.

Mi történik, ha nem kezelik a fogágybetegséget?

Sajnos legtöbbször fájdalom nélkül súlyosbodik a gyulladás, ezért előfordulhat, hogy csak késői fázisban fedezik fel. Leggyakoribb tünet a vérzés fogmosáskor, és a kellemetlen szájszag. Ha bármelyiket is észleli, forduljon fogorvosához!

A dohányzás befolyásolja-e a fogágybetegséget?

A dohányzás súlyosbítja a gyulladást. Az oxigén hiánya az erekben azt eredményezi, hogy a gyulladt íny nehezebben gyógyul, és gyorsabban kialakul a fogvesztés.

Garancia

Munkánkra garanciát vállalunk.

Tömés: 2 év

Rögzített pótlás: 3 év

Kivehető pótlás: 2 év

Implant: 5 év

Mire terjed ki a garancia?

Ha fenti ellátási módok során a beteg szájába került fogmű, vagy az ellátott fog a pótlás miatt károsodik, a rendeltetésszerű használat mellett eltörik, meglazul, megreped: ezekben az esetekben ingyenesen helyreállítjuk, megjavítjuk vagy az előzővel azonos minőségű ellátásban részesítjük a pácienst.

Nem érvényes a garancia:

• Nem a Rendelőben készült gyökértömésekre ill. ezek következtében létrejött fogbetegségekre és károsodásokra.

• A Rendelőben készült fogpótlások ill.-tömések problémáira, amelyeket más, nem a Rendelőben dolgozó fogorvos, javítani próbált.

• Időközben kialakult, a kezelést megelőzően nem ismert allergiákra, és következményeikre.

• Extrém igénybevételre (éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás).

• Rendellenes használatra, baleseti fogmű-sérülésre.

A beteg vállalja:

• Fogait megfelelően ápolja.

• Ellenőrzésen 6 havonta (súlyosabb fogágybetegségek esetén 3 havonta!) megjelenik.

• +/- 1 hónap eltéréssel, a javasolt állapotfenntartó kezeléseket elfogadja és elvégezteti (pl. fogkő-eltávolítás).

GYÁRTÓK - ANYAGOK

Rendelőnkben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy betegeink magas szintű ellátásban részesüljenek, ennek alapfeltétele a legjobb minőségű anyagok használata. Ezen az oldalon megismerkedhet az általunk használt anyagokkal és partnereinkkel.

A cégek logójára kattintva ellátogathat a gyártók weboldalára és részletesen tájékozódhat a rendelőnkben használt anyagokról.

Tömőanyagok

Premise

Filtek Supreme XT

Gradia

Lenyomatanyagok

impregum Soft, Express

Variotime

Gyökértömő-anyagok

AH Plus

Diaket

Fémváz

Galvanogold

Kerámia

Noritake

Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ, amiről bővebb információt talál az adatvédelmi nyilatkozatunkban. ÉRTEM